‘Goed genoeg is het nieuwe perfect!’

Wat heb ik een heerlijke, ontspannen vakantie gehad. Op vakantie ben ik met mijn gezin vaak actief bezig. Maar ook in Zweden was het erg warm, waardoor wij soms ‘genoodzaakt’ waren om het heel rustig aan te doen.

Een prachtige camping in midden Zweden met uitzicht op een meer. Onze dochter was iedere dag in het water te vinden met vriendjes en vriendinnetjes en wij hebben talloze boeken gelezen. Wat een ontspanning! Maar ook ‘s avonds, met een kaarsje op tafel samen praten. Wat zijn onze plannen en doelen voor het komende half jaar? Je komt op ideeën, maakt to do-lijstjes, en we zijn vol energie en uitgerust naar huis gegaan.

Eenmaal thuis kom je weer in een ritme terecht van werk, school en sport. Er zijn dingen die we ‘moeten’ doen, maar ook dingen die we ‘zouden’ kunnen doen, of toch maar niet? De maatschappij is gericht op ‘meer hebben’ en ‘meer doen’. We vinden het vaak lastig om tijd over te houden voor leuke dingen, of even niets doen. Misschien moeten we het woordje ‘moeten’ wat vaker weglaten. We willen steeds perfecter zijn en dat laten zien aan anderen, maar dat kan veel energie en tijd kosten. We willen niet falen in het leven.

Perfectionisme
Vooral als ‘werkende moeders’ willen we alles perfect doen. Alles moet op rolletjes lopen.
Ons eigen werk, de kinderen, partner en huishouden. Maar moet alles echt 100 procent? Of kunnen we ook genoegen nemen met 80 procent?

Uit een onderzoek dat twee vrouwelijke auteurs deden onder werkende moeders, kwamen zij erachter dat er twee types vrouwen zijn: 100 procent-vrouwen, die altijd een drang voelen om alles heel goed te doen en de 80 procent -vrouwen, die goed genoeg ook prima vinden. Wat bleek? De vrouwen die goed genoeg ook prima vinden, voelen zich gelukkiger. Ze maken makkelijker tijd voor zichzelf, voor familie en vrienden en voelen zich meer verbonden met hun partner. Ze hebben meer plezier in het leven en waren bovendien op alle vlakken meer succesvol. De 100 procent-vrouwen hadden meer last van schuldgevoelens en frustratie.

(Auteurs Becky Beaupre Gillespie en Holly Schwatz Temple van Good Enough Is The New Perfect: Finding Happiness and Succes in Modern Motherhood hebben hun boek gebaseerd op uitgebreid onderzoek van twee jaar, onder werkende moeders)

Loslaten
Perfectionisme is niet verkeerd, het brengt je tot op zekere hoogte. De behoefte om een goed resultaat te behalen motiveert en geeft een goed gevoel. Maar als we streven naar perfectie, zullen we nooit tevreden zijn. Maar kijk eens eerst naar de verwachtingen die je van jezelf hebt, van het leven of van anderen. Of hoe jij je laat leiden door verwachtingen van anderen. Zijn die verwachtingen wel reëel? Pas dan kun je afscheid nemen van je verwachtingen.

Loslaten heeft dus veel te maken met het kunnen accepteren dat er veel is dat we niet in de hand hebben, en dat het leven en wijzelf imperfect zijn. We moeten dus eigenlijk af en toe gas terug nemen en ruimte nemen om dat te voelen. En ook al is dat een paar minuten per dag. En maak het helder voor jezelf wat je belangrijk vindt. Is dat bijvoorbeeld familie, vrienden, reizen of je hobby? Dan weet je waar je meer aandacht aan wilt geven in het leven, ook al betekent dat misschien dat je iets anders moet loslaten.

Dat loslaten van verwachtingen, patronen, gewoontes of spullen kan spannend zijn, omdat het veranderingen met zich mee brengt. Want we leven nou eenmaal in een maatschappij waarin ons wordt verteld dat we nooit genoeg hebben. Dat we gelukkiger zijn als we bepaalde spullen aanschaffen. Hierbij denken we bij het woord loslaten direct aan wat we moeten missen. Maar het kan ook zo zijn dat het ook veel kan opleveren.
Misschien wel meer vrije tijd en ruimte om creatief te zijn, om meer buiten te zijn of meer tijd te besteden met vrienden. Bedenk dat je iets loslaat omdat je dan meer krijgt van iets anders, iets wat gelukkiger maakt. Misschien wel meer ruimte of rust.

Het leven is soms ook zo vol en dat maakt ons kwetsbaar. Stress maakt ook dat we hard ons best doen. Door stress sta je in de actiestand en kun je moeilijk ontspannen. Je voelt steeds onrust en die bestrijd je door bezig te blijven.

Of het nu gaat om verwachtingen die we van onszelf hebben, van werk dat we loslaten of spullen die we wegdoen, focus niet op wat je verliest, maar op wat het je oplevert!