Feestdagenstress?!

De Sint is weer in het land en in vele huizen begint de spanning te stijgen bij de kinderen. Maar ook bij veel ouders zal nu de stress toeslaan. Welke cadeaus gaan we kopen? Hoeveel? En waar? Wat gaan we eten? En als de Sint weer naar huis is, begint de stress naar kerst toe. Je zult misschien denken ‘hoe ga ik dit zo goed mogelijk plannen, zodat het voor mij ook een leuke en ontspannen tijd wordt?’.

Dan ga ik jou nu op weg helpen met een paar tips die je kunt gebruiken om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wat kan ik al van tevoren doen en aanschaffen?

Zodra de Sint in beeld komt, begin ik zelf al met een planning wanneer we Sinterklaas vieren en hoeveel schoencadeautjes mijn dochter krijgt. Eind oktober ben ik hier al mee bezig. ‘Lekker op tijd’ zal je denken, maar dat geeft mij rust. Ik koop alvast wat cadeautjes en inpakpapier. En aangezien de speelgoedgidsen ook al op de deurmat vallen, en mijn dochter haar wensen heeft uitgeknipt en opgeplakt, kan ik deze cadeautjes alvast halen. Met kerst doen wij geen cadeaus, dus hiermee ben ik snel klaar. Wel eten we dan iets speciaals. De supermarkten komen ook al ruim van te voren met hun feestdagengidsen. Kijk ze door en zoek al wat leuke en lekkere recepten uit die je met die dagen wilt maken.

Plan voor jezelf in je agenda tijd in om de voorbereidingen te doen.

Wellicht is het handig om sommige voorbereidingen te doen als de kinderen niet thuis zijn. Dan gaat het net allemaal wat sneller en heb je daar de volle aandacht voor. Plan niet alles in de laatste week. Veel kun je al van tevoren in huis halen.

Verdeel de taken.

Schakel eventueel de hulp in van anderen. Ik stuur ook vaak mijn man even naar de winkel om spulletjes te halen. En met het eten verdelen wij de gerechten vaak met de familie en vrienden. Zo blijft het voor iedereen leuk en betaalbaar en ook voor jou zijn er dan verassingen op die avond.

Houd het ook leuk voor jezelf!

Ook ik zeg dat ieder jaar tegen mijzelf. Ik was vroeger erg perfectionistisch. Ik wilde alles strak volgens mijn planning doen. Maar een planning gebruik je in grote lijnen, soms gebeurt er iets waardoor je ervan af moet wijken. De laatste jaren heb ik geleerd dat het altijd weer goed komt en soms geeft dat een heel verassend effect. Ik ga hierdoor veel rustiger de feesttijd in en geniet vooral van deze tijd. Van alle momenten die ik heb met vrienden en familie.

Ik wens jullie allemaal heel veel succes de komende weken. Voorkom stress en geniet van deze feestelijke tijd!!!

Bel of mail voor mijn hulp als je die toch nog nodig hebt of vul het contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Lieve groetjes,

Astrid