Keukenkastjesstress!

De herfst is inmiddels begonnen en daarmee is voor mij ook de tijd gekomen dat ik wat vaker en langer in de keuken sta. Ik ben dol op dit seizoen met alle stampotten, stoofpotjes en verse herfstgerechten.

De laatste jaren ben ik ook veel minder gaan koken met zakjes en pakjes. Ik zie het als een uitdaging om mijn gerechten met verse en pure ingrediënten, kruiden en specerijen te maken.Ik kan dan zelf beslissen of ik mijn gerecht wat milder wil maken of juist pittiger, en minder zout. Zonder te veel conserveringsmiddelen, smaak- en kleurstoffen.

Bij de supermarkt kocht ik op een dag diverse soorten kruiden en specerijen. Helaas waren die potjes allemaal rond, dus die hele voorraad potjes nam veel te veel ruimte in mijn keukenla. Ik heb mijn man gevraagd om bij zijn favoriete, overzeese webshop op zoek te gaan naar kruidenpotjes die recht zijn en die ik makkelijk kon labelen van bovenaf, zodat ik direct zie wat er inzit. Inmiddels zitten de kruidenpotjes overzichtelijk in mijn la.

Je keuken ordenen

Belangrijk is dat je er tijd voor maakt om deze ruimte goed op te pakken. Bedenk van tevoren hoe je je ideale keuken er uit ziet. Tuurlijk is daar de ruimte niet altijd voor. Maar met wat slimme tips en trucs kom je al heel ver.

Wat zijn een aantal tips die je kunt gebruiken bij het ordenen van je keuken?

  1. Houd je aanrecht overzichtelijk. Zelf houd ik van een opgeruimd aanrecht. Alleen wat apparaten, zoals koffiemachine, waterkoker, theepot, keukenmachine en snijplanken.De reden daarvoor is hoe meer je op je aanrecht zet, hoe viezer en vetter het wordt. Schoonmaken na het koken gaat een stuk sneller als er weinig op je aanrecht staat.
  2. Deel alles efficiënt in. Welke kastjes trek je het vaakst open? In hoge kastjes kun je bijvoorbeeld spullen zetten die je wat minder gebruikt.
  3. Leg alle spullen op een vaste plek. Maak er een gewoonte van om alle spullen die je gebruikt hebt, weer op de dezelfde plaats terug te leggen. Zo blijft je keuken opgeruimd.

Tijdens het opruimen en ordenen van je keuken, maak gelijk de kastjes en lades schoon, dat geeft gelijk weer een schoon en fris gevoel. Kijk ook gelijk naar de THT-datum van je eten. Is iets bijna over datum, plan dan in dat je het binnenkort gaat verwerken.

Mijn keuken is niet heel groot, dus een groot gedeelte van mijn voorraad staat in mijn kelderkast. In mijn volgende blog kun je daar meer over lezen.

Succes met het opruimen en ordenen van je keuken en wil je meer tips of heb je hulp nodig dan kun je altijd contact met mij opnemen via de telefoon/mail of vul het contactformulier in.

Lieve groet, Astrid