Doelen stellen

Wat kun je allemaal doen om je uiteindelijke doel te bereiken?

In mijn vorige stuk schreef ik over goede voornemens. Hoe houd je ze vol.
Maar waarom is het nu eigenlijk zo goed om doelen te stellen? En kan het kwaad om je doelen niet te behalen? Een tijd geleden las ik in een tijdschrift een artikel over het ‘hoe en wat’ over doelen stellen in je leven’.
Doelen worden vaak gebruikt om vooruitgang aan te tonen; als je kan meten waar je in het begin staat en wat je later hebt bereikt, kan je de verandering aantonen en dat zorgt voor voldoening en trots.
Doelen zijn in kortere tijd haalbaar als je ze kleiner maakt. Met ieder klein doel dat je behaalt, komt je dichterbij je einddoel.
Je weet beter waar je naartoe werkt en zo kun je gericht actie ondernemen. Het motiveert als je je doelen sneller bereikt.
En die successen motiveren je om door te gaan en te blijven werken aan je volgende doel en daarmee aan je einddoel.
Wanneer je in één keer een gewoonte omgooit, is het lastig om de verandering vol te houden. Door stap voor stap nieuwe gewoontes aan te wennen of verbeteringen aan te brengen in je leven, maak je ze onderdeel van je eigen leefstijl.
Wanneer je meerdere kleine veranderingen in je leven doorvoert, zul je al snel merken hoe veel effect ze samen op je leven hebben. Alle kleine beetjes helpen.
Vaak deel ik mijn doelen met mijn man. Dat zorgt ervoor dat je samen er voor kunt gaan en het motiveert. Zo hebben wij een doel, om dit jaar een lange reis te maken langs de westkant van Canada, tenzij corona roet in het eten gooit. We sparen iedere maand een bepaald bedrag zodat we met een goedgevulde portemonnee onze droomreis kunnen maken. Uiteraard ben ik ook benieuwd naar jullie doelen voor 2021.
Heel veel succes! En ik hoor graag hoe het gaat of gegaan is!

Lieve groet, Astrid